Известие

Collapse
No announcement yet.

Точност на километраж

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Точност на километраж

Реших да проверя точността на километража на алфата ми /156/.Гуми 205/60/16.Проверката я направих с Том Том.
    При скорост от 60 до 180 км./час има пълно съвпадение между показанията на километража и джипиеса.
    След това повторих упражнението с джипа и се оказа ,че
    показанията нямат нищо общо помежду си.
    При 60 км/ч километража показва с 5 км/ч по-малко.
    При 100 км/ч километража показва с 10 км/ч по-малко.
    При 160 км/ч километража показва с 18 км/ч по-малко.
    С една дума когато километража показва 160 км/ч то джипиеса показва 178 км/ч.Най тъпото е ,че когато джипиеса показва изминато разстояние от 115 км. то километража показва 100 км.
    Има ли някой от вас, колеги идея, как може да се коригират показанията на километража така, че да показва вярно.Няма жило към километража.В скоростната кутия има датчик /с вградена интегрална схема, която подава правоъгълни импулси към таблото на километража.Гумите са точният размер,а замерванията са правени на една и съща отсечка на магистралата.Отсечката на магистрала Тракия между Пазарджик и Пловдив.След това повторени на отсечката преди Стара Загора.
    Да попитам и още нещо, не трябва ли километража на алфата да показва по-високи стойности от реалните?
    Alfa Romeo156 1.8T.Spark SportPacket
    Ducati ST2

ами с 5% трябва алфата да отчита повече

Comment

Първоначално публикувано от cufti Покажи съобщение
      Реших да проверя точността на километража на алфата ми /156/.Гуми 205/60/16.Проверката я направих с Том Том.
      При скорост от 60 до 180 км./час има пълно съвпадение между показанията на километража и джипиеса.
      След това повторих упражнението с джипа и се оказа ,че
      показанията нямат нищо общо помежду си.
      При 60 км/ч километража показва с 5 км/ч по-малко.
      При 100 км/ч километража показва с 10 км/ч по-малко.
      При 160 км/ч километража показва с 18 км/ч по-малко.
      С една дума когато километража показва 160 км/ч то джипиеса показва 178 км/ч.Най тъпото е ,че когато джипиеса показва изминато разстояние от 115 км. то километража показва 100 км.
      Има ли някой от вас, колеги идея, как може да се коригират показанията на километража така, че да показва вярно.Няма жило към километража.В скоростната кутия има датчик /с вградена интегрална схема, която подава правоъгълни импулси към таблото на километража.Гумите са точният размер,а замерванията са правени на една и съща отсечка на магистралата.Отсечката на магистрала Тракия между Пазарджик и Пловдив.След това повторени на отсечката преди Стара Загора.
      Да попитам и още нещо, не трябва ли километража на алфата да показва по-високи стойности от реалните?
      Като за начало си смени гумите с верния размер гуми и после пак сравнявай! Давам ти два размера примерни за да се ориентираш 205/60/15 или 205/55/16.
      Alfa Romeo 156 2.4 JTD Distinctive 00' - EX
      Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-Jet 20V Distinctive 04' - Now
      Toyota Avensis 1.6 D-4D Executive 15' - Now

Comment

Наистина за алфата верния размер е 205/55/16...

Джипа ти очевидно е с доста неточен размер гуми - най вероятно и те са по-големи, и то доста за да имаш такива разлики.
        Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
        ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Comment

Размера на гумите на алфата е 205/55/16.На джипа гумите също са такива, каквито трябва да бъдат 235/70/16.
          Ducati ST2

Comment

Трудно може да се настрои. Километража е електро-механична стрелкова система , показанията му се влияят от спирална пружинка на оста на стрелката. Не е невъзможно да се коригира, но дали си заслужава?
            Alfa Romeo 1.8 TS `98
            sigpic

Comment

Разгледах стрелковите уреди на таблото и не видях да има пружинки.Май са стъпкови моторчета.Като преместя стрелката в някакво положение тя остава в него без да се връща.Когато подам контакт , стрелката се раздвижва в двете посоки и се спира в изходно положение.
              Ducati ST2

Comment

Тогава нагласи стрелката на 160, извади я и я сложи обратно на 178 като внимаваш да не промениш позицията на оста.
                Бях вадил стрелката на оборотомера, че нещо дрънкаше из него, та от там имам спомен, че оста се връща от пружинка..
                Другият вариант е с генератор на импулси да имитираш, че колата е в движение, и пак с изваждане на стрелката и завъртането и да корегираш показанията. Правил съм такова упражнение с приборите на мотора ми, че бяха пощурели. Оказа се, кофти връзка на тримерчето за регулиране...
                Alfa Romeo 1.8 TS `98
                sigpic

Comment

ОК , но какво става с отчитането на минатите километри,той от стрелка ще го докара,но засичането на пробега пак ще му куца
                  EX-AlfaRomeoSuper155 2.5 V6 + Remap by O.E.Motorsport and LPG Injection
                  EX Mazda 6 2004 +Lpg ----EX SAAB 9-3ss 2.8V6-AERO 250hp MY2006 - With LPG+obd
                  NOWAudi a6 c6 Allroad 3.2 FSI + LPG

Comment

Първоначално публикувано от cufti Покажи съобщение
                    Размера на гумите на алфата е 205/55/16.На джипа гумите също са такива, каквито трябва да бъдат 235/70/16.
                    Само мога да ти кажа че ГПС-са ти е бъгав провери си показанията с друг ГПС. Няма алфа 156 с оригинален размер гуми която да показва точно винаги е отдолу с 5-7км от реалната скорост. На всички автомобили с оригинлен размер гуми киломертажите им отчитат повече от реалната скорост.
                    156 1,8 ТS 99
                    Nissan Murano 2005

Comment

И двата метода са малко грешни.
                      Първо производителите на автомобили повечето пъти правят скоростомера на колата да показва малко повече.
                      Второ какво значи оригинални размери гуми. На 147 дават за оригинални на за Прогршъна 185/65/15, 195/60/15, 205/55/16 и 215/45/17. Ако погледнете калкулаторите за гуми ще видите, че между първата и третата ( каквито са твойте на Алфата ) има 3 км/ч разлика при 100км/ч.
                      Трето GPS би трябвало да мери най-точно защото отчита времето за изминаване на определено разстояние. Именно от тук идва точността му но и от тук започва да се трупа грешка защото GPS не отчита кривината на земята, а мери разстоянието по права линия ( има доста писано по въпроса в интернет ).
                      И не на последно място влияние може да оказва и програмата с която мерим скоростtа от GPSa. Том Том e хубава скъпа програма ама далеч не е върха на сладоледа и при нея има доста голямо забавяне на обработката на данните от GPS приемника.
                      Last edited by mrwrong; d.m.y г., 00:58.
                      Alfa 75 2.5 QV
                      Alfa 147 1.9JTD face

Comment

Едно леко уточнение точността на калкулаторите за гуми е + - 2 КM всеки производител произвежда гумите със известни отлконения които са заложени в стандартите за производтсво на гуми. Така за един и същ размер гума на различни производители може да има разлика в размерите.
                        И от къде изрови тези размери 185/65/15, 195/60/15. те се различават с много от останалите при 156 размерите са 195/65/15 205/60/15, 205/55/16, 215/45/17
                        Когато съм мерил с ГПС на моята алфа на размер 195/65/15 отклонението е 5 км а при 215/45/17 отклонението е 7км. по калкулатор не е точно така.
                        измерванията са правени при ясно време без облаци. Когато е облачно грешката е по голяма стига до 9-10км
                        156 1,8 ТS 99
                        Nissan Murano 2005

Comment

195/65/15 не е стандартен размер за 156
                          Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
                          ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

Моята с гуми 225/45/17 показва точно 3км/ч повече.
                            Да уточня само,че уредите са ми на 11 000км.....ако има значение.
                            156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
                            147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
                            159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

До колкото имам спомен един от оригиналните размери на гуми е 205/65/16 и го дават като единствения размер за 16 цола джанти!
                              Аз съм с 1.9 JTD с фабричен Eibach и моите гуми са 205/55/16 и ми отчита абсолютно точно
                              Карам на прав отсечка с 100 на километраж и ГПС-а показва точно 100!
                              Правих си опита отдавна и останах учуден, защото знам че винаги има отклонение, но при мен не беше така!
                              Alfa Romeo 156 - 1.9 JTD 100 и не знам си там колко коня

Comment

Working...
                              X